Eestiski saab vallutada mituteist mäge

Äripäev, Puhkepäev, 6. mai 2005

Kaido Einama

Rühime niiskel vooreharjal murdunud kuuskedega kaetud künkale ja oleme rahul – tegemist on mägironija suurima väljakutsega Harjumaal.

Sinililledele mitte astuda püüdes vallutasime nii 103meetrise mäe. Ehkki iga alpinisti unistus on tõusta mõne kontinendi kõrgeimale mäele, rahuldab highpointing-matkajat ka näiteks seesama vaid sada meetrit merepinnast kõrgemal asuv tipp. High­pointing on klassikalises mõttes riikide (või osariikide) kõrgeimate looduslike tippude vallutamine. Veidi vähem klassikalises mõttes ja siinsetele oludele paremini sobivaim highpointing’u reisistiil on County Highpointing ehk maakondade tippude rünnak.

Eesti maakondadest teatakse kindlasti enim Võrumaa ja kogu Eesti kõrgeimat tippu Suurt Munamäge. Kuid mis on Harjumaa kõrgeim tipp? Kui kõrgele merepinnast kerkib Hiiumaa või Saaremaa? Milline on Ida-Viru maastiku merest kõrgeimal asuv küngas? Praktiliselt kõigi maakondade kõrgeimate tippude kohta leiab infot ka natuke paberkandjatelt ja internetist otsides.

Harjumaa kõrgeim väljakutse mäkkeronijaile on päris Lääne-Virumaa piiri ääres asuv 103 meetri kõrgune Ohepalu oos. Võtsime sinna suuna Tapa maanteelt, sest Harjumaa idaserv on kasutusel polügoonina ja sellest tuleb matkajal kuidagi mööda saada. Kõrgus kasvas sujuvalt, kuid autoga mäkke välja siiski ei saanud – mudased augud teed sundisid hakkama jalameheks. Kõrgeim tipp laius murdunud kuuskede vahel – vooreharjal oli jaanuaritorm oma töö teinud. Voore vahel aga võis aga hiljutigi veel jääd kohata.

Virumaa tuhamäed arvesse ei lähe
Jõgevamaa kõrgeimast tipust avaneb aga mäkke roninule tunduvalt avaram vaade: Laiuse mägi on tuntud turismimagnet ja mäe otsast näeb üle põldude ka eemal asuvat Jõgeva linna. Talvel kihutatakse Laiuse mäest suuskade-kelkudega alla, kiire sõidu ajal pruruneva salvokelgu tükid jäävad veel suvelgi heina niitvale traktorile ette.

Lääne-Viru kõrgeimast tipust saab alla vaadata vaatetorni otsast, nii nagu Eesti kõrgeima mäe tipustki. 166meetrisele Emumäele ehitatud torni kõrval on ka juurikatest meisterdatud piknikuonn – vihma see eriti ei pea, kuid tuule võtab kinni, kui piknikku sees pidada.

Klassikalised highpointer’id ei võta arvesse tehislikult püstitatud mägesid, mille alla Eestis käivad näiteks tuhamäed. Nii tuleb Ida-Virumaal ära käia Iisaku lähedal asuva künka ehk Tärivere mäe otsas, selle kõrguseks on 94 meetrit.

Riikide kõrgeimates tippudes – kui välja jätta need riigid, kellele kuulub au omada maailma mastaabis kõrgeimaid tippe – leiab highpointing-reisija eest tavaliselt torni – kas siis vähem või rohkem maitseka. Tornide püstitamise komme riigi kõrgeimasse tippu on omane nii Ida-Euroopa kui Lääne-Euroopa riikidele. USAs sekundeerib tornile tihti ka väike restoran või hamburgeriputka.

Lätis näiteks on kõrgeim tipp Gaizinkalns küll torniga, kuid see on üsna mahajäetud olemisega. Meie Suurest Munamäest 6 meetrit madalama künka otsa on Läti idaosas püstitatud suurejooneline torn, mis üritab oma pikkusega siiski Läti kõrgeimalt mäelt Baltimaade kõrgeimat vaadet pakkuda.

Labidaga naaberriigi kõrgeima tipu kallale
Ja ajaloost meenub, et 1920ndail aastail plaanis grupp Läti tudengeid Balti riikide kõrgeima mäe au omale saamise nimel Munamäge vähemalt kuus meetrit madalamaks kaevata…

Leedulaste 294meetrine tipp Juozapines jääb kolmesajastele mägedele napilt alla ja sellepärast pole ilmselt hakatud pingutama ka torniga, kuid Leedule iseloomulikult on suhteliselt lauge mäe otsa püstitatud hiigelsuur rist.

Euroopas pole isegi mõtet Hollandil ehk Madalmaadel oma tippudega hõisata, ka nimi Madalmaad eeldaks nagu mägede puudumist. Kuid siiski – Hollandis leidub Suurest Munamäest napilt kõrgem tipp: Vaalserberg kõrgusega 321 meetrit. Mägironija­varustuse asemel on vaja sellesse tippu ronimiseks kaasa võtta 2 eurot. Niipalju maksab nimelt pilet tipus asuvasse vaatetorni. Torniga ei piirduta – kui juba kõrgeimat tippu on vaatama tuldud, saab selle kõrvalt aega veeta terves suures lunapargis, mis on mäele rajatud.

Tõeliste mägirahvastena võime aga end tunda taanlaste kõrgeimas tipus käies: see on vaid 173 meetrit üle merepinna. Tipus asub traditsiooniliselt väike tornike, sealt on leitud ka vanu kalmeid.

Kuidas näeb välja üks klassikaline highpointing USAs, saab vaadata lehelt highpointers.org.

Vaata ka

Eesti maakondade kõrgeimad tipud

  • Võrumaa: Suur-Munamägi, 318 m
  • Valgamaa: Kuutsemägi, 217 m
  • Põlvamaa: Laanemägi, 211 m
  • Lääne-Virumaa: Emumägi, 166 m
  • Viljandimaa: Rutu mägi, 146 m
  • Jõgevamaa: Laiuse voor, 144 m
  • Järvamaa: Kuru mägi, 133 m
  • Raplamaa: Hiiemägi, 120 m
  • Harjumaa: Tapa-Pikassaare vallseljak, 103 m
  • Tartumaa: Ivaste Kaldemägi, 190 m (parandatud ...)
  • Ida-Virumaa: Tärivere mägi, 94 m
  • Pärnumaa: mägi Läti piiri ääres (Pati küla, Saarde vald), 77 m
  • Hiiumaa: Tornimägi, 68 m
  • Saaremaa: Viidumägi, 54 m
  • Läänemaa: Pikajalamägi, 51 m

Baltimaade katus asub Eestis
Balti riikide kõrgeimad mäetipud

  1. Eesti: Suur Munamägi, 318 m
  2. Läti: Gaizinkalns, 312 m
  3. Leedu: Juozapines, 294 m

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.