Ümber Ülemiste

See vaade pole Alutaguse metsadest. Petrooleumi tänava alguses, täiesti kesklinnas leiab täiesti klassikalise metsatee.

Reisijututuba, 17. aprill 2002

Trillian Reisijutukast

Ümber Ülemiste tiir jalgrattaga võib pikk olla 16-20 km, olenevalt sellest, kui pikalt järve lõunaküljel metsateedel vänderdada. See on tõeline maastikurada -- jalgrattateed on ringil vaid Tartu maantee ääres, asfalti Järvevana teel ja Vana-Tartu maanteel.
Alustame aga Tartu maantee-Järvevana tee ristist ja sinna jõuame ka mõne aja pärast tagasi.
Tartu maanteel kulgemiseks sobib linnast välja mineval suunal vasak teeserv, seal on korralik jalgrattarada, mis lennujaama juures on tihedalt teedest läbi hammustatud. Äärekivisid on tihedalt, aga õnneks mitte väga kõrgeid. Ratast logistavad need aga ikka.

Peale lennujaama pööra ca 50 meetri pärast (enne kummifirmat) üle maantee paremale, järve poole. See ongi Vana-Tartu maantee. Tee otsas võib näha kalamehi õngitsemas tiigi ääres. Nüüd järgneb vasakul kohati majadega ääristatud, paremal järve piirava aiaga ääristatud mets ja võsa. Sõida see metsa ja võsa vaheline lõik läbi ja edasi -- üle lagendiku.

Kolmas tee paremale on see õige. Kolmas suurem tee. Esimene läheb Järveotsa uute majade vahele, sealt pole ma läbi pääseda üritanud. Võib-olla kellegi hoovist saaks ka. Teine tee läheb kuhugi maja juurde ja kolmas, bussipeatuse vastast pöörab paremale otse üle põldude.

Üle põldude läheb jämedama killustikuga kaetud, ent hästi kinni sõidetud maantee, mis lõpuks järsku vasakule pöörab ja asfaldiks muutub. Kurvist algab mõnus väike külake, kuid see pole enam õige koht. Jalgrattaga järve ümber tiiruks sobib paremini sealtsamast kurvist otse minev tee, mis on tähistatud dupikumärgiga.

Dupikust läbi sõites tõepoolest paarisaja meetri pärast enam autoga edasi ei saa -- tee on tõkestatud paneelidega, mille vahelt lipsab jalgrattur siiski rattalt maha tulemata läbi. Järgneb maaliline lodumets, vee alla uppunud mangriivivõsad jne ;)

Nüüd, kui tee hargneb kaheks, tuleb ära pöörata paremale. Sealpool muutub tee liivasemaks, männisemaks ja madalamaks. Vasakule jääb nüüd suurem kanal, millest läheb üle jalgsild.

Teisel pool kraavi jätkub tee vesise metsa all, elektriliinideni jõudes pööra paremale. Nii saab pikemalt metsa all sõita ja ei pea kohe Viljandi maantee liikluskeerisesse sukelduma. Männimetsast väljub tee alles kuskil Kalmistu tee kandis, seal tuleb kohaliku poe eest läbida jupike maanteed ja siis saab kohe tagasi majade vahele, mille tagant hakkab taas männimets jooksu- ja mägirattaradadega. Raudtee lookleb vasakul.

Mööda aia äärt viib sirge (või peaaegu sirge) rada otse Järvevana teele. Kui tahad, võid maantee äärest aia kõrvalt võtta kuni Veerenni tänavani läbimiseks siksakitava maastikuraja, aga kui tahad kiiremini, kihuta Järvevana teed pidi otse Tartu maanteeni välja ja ongi ring täis.

Kasutame veebilehel nn Cookie´sid, et toetada tehnilisi funktsioone ja pakkuda sellega paremat kasutajakogemust.

Kasutame ka andmeanalüütikat ja reklaamiteenuseid. Klõpsa nupul Rohkem teavet, kui tahad lähemalt teada.